A rúna jóslás története

A rúna jóslás története

A rúna írást az észak-európai népek használták, körülbelül az I.századtól a középkorig. Az ősi germán abc írásjegyekből kialakult rúnaírást használták még Észak-Európában, Skandináviában, a Brit szigeteken, Írországban is.

Írott ábécéként funkcionált, ám ezen kívül orákulumnak is tekintették, használták jóslásra és varázsigéket is alkottak velük.

Úgy tartják, a szent betűket Odin adományozta az embereknek, aki az okkult tudományok félszemű istene volt, így is ábrázolják a mai napig. A titokzatos jelek segítségével a beavatottak élet és halál titkaiban nyertek betekintést. Akik használták a jeleket abban az időben, ők voltak az írástudók, ezért különleges képességű embereknek hitték őket, varázslónak, gyógyítónak. Bármilyen gondjuk volt az akkori embereknek őket hívták segítségül. Akik a rúna jelek értői voltak, azok beavatás után férhettek hozzá a használatához. A rúna szó jelentése: rejtély, titok.  Mágikus célokra  is használták: gyógyításra, kardokba bevésték a jelet, mert úgy tartották a kardforgató ezáltal legyőzhetetlen lesz. Általában egy kis fadarabra vésték fel a jeleket és így vetették a rúnát a jövő kifürkészésére.

A rúna ábécében lévő jelek mindegyikének jelentése van.  A legősibb rúnasor az un. FUTHARK, az első 6 betű összeolvasásából kapjuk az elnevezését.: Fehu, Uruz, Thurisaz, Ansuz, Raido, Kenaz.

A rúna jóslás nem jövendő mondás, abban az értelemben, ahogy az emberek a jóslást értelmezni szokták. A választ nem mondják meg helyettünk, ám értékes segítséget adnak, megmozgatják a gondolatokat, elindítanak cselekvés sort, ezáltal vezetve a megoldásig. A mai kor embere is újra felfedezte a rúna jóslás mágikus hatását. Nem csupán köveken, kártyákon találhatók meg, hanem nyaklánc is készül rúna jelekkel, amik speciálisan csak személyre szabottan készülnek, kézzel megmunkálva, segítve ezzel azt az életterületet, amire a használójának leginkább szüksége van.

related posts

Álomfejtés IV. – Ha ezzel álmodsz, biztosan megcsal a párod!

Az álmok jelentése mindig is foglalkoztatta az embereket, és az...

Álomfejtés III. rész – Álmok, amik szerelmet hoznak

Éjjelente az álmok segítségével dolgozzuk fel a nap folyamán minket...

Álomfejtés II. Szerencsét hozó álmok

Írtunk már arról, hogy milyen tárgyak, milyen lakberendezési...

Jósolj magadnak – Jóslás gyűrűvel

A gyűrűvel való jóslást nagyon régen találták fel. Annak idején a szerelmesek ezzel vizsgálgatták a jövőjüket, és a cigány...